Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Αλήθεια, γιατί και τι ψηφίζουμε στις 20 Σεπτέμβρη;


Λίγες μόνο μέρες πριν από την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, αν παρακολουθήσει κανείς τον δημόσιο διάλογο, έτσι όπως διεξάγεται, αυτό που αυθόρμητα αισθάνεται είναι θλίψη. Σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κατεστημένου μαζί και ο εναπομείναν νέο-μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ, διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να είναι ο καλύτερος «διαχειριστής» των μνημονίων κι ειδικά του 3ου Μνημονίου. Ουσιαστικά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ-ΠΟΤΑΜΙ έχουν συμφωνήσει στο κοινό πολιτικό τους πρόγραμμα, για την επόμενη τουλάχιστον τριετία – το ΜΝΗΜΟΝΙΟ- και ο διαγωνισμός που γίνεται από όλες τις πλευρές, είναι κυριολεκτικά για τα μάτια του κόσμου, αφού συμφωνούν με την εφαρμογή του.
Ταυτόχρονα η τρόικα, η ΕΕ, τα διεθνή, τα ευρωπαϊκά και τα ντόπια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, που τρομοκρατήθηκαν στις 25 Γενάρη κι ακόμα περισσότερο στις 5 του Ιούλη, «ευλογούν» τη διαδικασία αυτή. Από τα πιο επίσημα χείλη των εκπροσώπων τους, επανειλημμένα δυο πράγματα έχουν τονιστεί:
Το πρώτο είναι ότι το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης είναι το μνημόνιο, η εφαρμογή του κι η τήρηση της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου και
Το δεύτερο είναι η πεποίθηση ότι μέσω αυτής της εκλογικής διαδικασίας, ο Ελληνικός λαός θα συναινέσει στην επιλογή του 3ου Μνημονίου και θα την «συνυπογράψει». Άλλωστε εκεί εδράζεται και η «βιασύνη» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην προκήρυξη των εκλογών, πριν προλάβει ο λαός να συνέλθει από το σοκ της μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ-που άλλα δεσμεύτηκε και άλλα κάνει. Επιχειρείται λοιπόν με αυτόν τον τρόπο, η πλήρης διαστρέβλωση της λαϊκής βούλησης έτσι όπως αυτή εκφράστηκε τόσο στους αγώνες που προηγήθηκαν, όσο και στις εκλογές στις 25 του Γενάρη, πολύ περισσότερο δε στο δημοψήφισμα στις 5 του Ιούλη.
Τι έγινε όμως στις 5 του Ιούλη; Στο δημοψήφισμα εκφράστηκαν και συγκρούστηκαν δυο κόσμοι. Ο κόσμος του ΝΑΙ κι ο κόσμος του ΟΧΙ. Ο κόσμος του ΝΑΙ που είναι οι ολιγάρχες, η αστική τάξη, το πολιτικό κατεστημένο, τα καθεστωτικά ΜΜΕ, τα οικονομικά κι επιχειρηματικά συμφέροντα – ντόπια και ξένα- και που όλα αυτά τα χρόνια κερδοφορούσαν κι ασελγούσαν πάνω στον κόσμο του ΟΧΙ. Ποιος είναι ο κόσμος του ΟΧΙ; Είναι ο κόσμος της εργασίας, ο κόσμος της ανεργίας, ο μικρός και μεσαίος αγρότης και κτηνοτρόφος, ο μικρός και μεσαίος ελεύθερος επαγγελματίας, ο συνταξιούχος, ο ανασφάλιστος, τα λαϊκά νοικοκυριά, η νεολαία των ανέργων και του επιστημονικού δυναμικού που μεταναστεύει, που κυριολεκτικά μάτωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια κι ένοιωσαν στο πετσί τους την εφαρμογή των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών των μνημονίων που οδήγησαν την χώρα σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης. Κι αυτός ο κόσμος, ο κόσμος του ΟΧΙ, στις 5 του Ιούλη εκφράστηκε, συγκρούστηκε κάτω από «άγριες» συνθήκες οικονομικής και μιντιακής τρομοκρατίας, και νίκησε. Το βροντερό ΟΧΙ του 62% του Ελληνικού λαού, νίκησε κατά κράτος τον κόσμο του ΝΑΙ με καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά. Σε τι ψήφισε ΟΧΙ ο ελληνικός λαός; Ψήφισε ΟΧΙ στην πρόταση του Γιουνκερ και ΝΑΙ σε μια άλλη ακόμη χειρότερη πρόταση; Αυτό είναι μια μετάφραση που υποδηλώνει τρομοκράτηση και φόβο και που έγινε αμέσως το ίδιο εκείνο βράδυ κι εκφωνήθηκε μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το ΟΧΙ ήταν και είναι: ΟΧΙ στη λιτότητα, ΟΧΙ στα Μνημόνια, ΟΧΙ στην υποτέλεια, ΟΧΙ στην υποταγή.
Στις 20 Σεπτέμβρη αυτό που κρίνεται είναι να μπορέσει αυτή η κοινωνική συμμαχία που εκφράστηκε με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και συγκροτήθηκε μέσα στους αγώνες που προηγήθηκαν στα χρόνια της μνημονιακής βαρβαρότητας, να συγκροτηθεί και να εκφραστεί και πολιτικά και κοινοβουλευτικά, κάτι που είναι εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό στην συγκεκριμένη χρονική και πολιτική συγκυρία. Αυτό που ζητάει το παλιό μνημονιακό μπλοκ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ μαζί με το νέο μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, από τον ελληνικό λαό την Κυριακή που έρχεται είναι να βάλει ο λαός την υπογραφή του στην ίδια την καταδίκη του και να συναινέσει στην επιλογή του 3ου Μνημονίου. Προσπαθούν εντατικά και συνέχεια να μας πείσουν ότι αυτή είναι η μόνη πολιτική διέξοδος κι ότι η σύγκρουση κι η ρήξη με τις πολιτικές της ΕΕ κι η ρήξη με την Ευρωζώνη ισοδυναμεί με Αρμαγεδδών. Μόνο που ο Αρμαγεδδών είναι ήδη εδώ κι ήρθε με όχημα το «πάση θυσία στο Ευρώ» και τα μνημόνια και μ’ αυτό το όχημα η καταστροφή συνεχίζεται: 27 % πτώση του ΑΕΠ σε έξι χρόνια, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ σε χώρα του αναπτυγμένου καπιταλισμού σε καιρό ειρήνης, 40% σωρευτική πτώση των εισοδημάτων, 60% ανεργία των νέων, επί 6 χρόνια καθαρή πτώση των επενδύσεων – κάτι που δεν έχει ξαναγίνει πουθενά, 35% πτώση της βιομηχανικής παραγωγικής ικανότητας που φτάνει το 60% σε προϊόντα υψηλής εξειδίκευσης. Οι συνέπειες λοιπόν του ευρώ-μονόδρομου και των πολιτικών της ΕΕ είναι εδώ κι ο ελληνικός λαός τις έχει βιώσει.
Η Λαϊκή Ενότητα είναι ένα πλατύ, λαϊκό, ταξικό, ριζοσπαστικό, νεολαιίστικο, αριστερό μέτωπο που θέλει να εκφράσει την κοινωνική συμμαχία του κόσμου του ΟΧΙ και που προτείνει έναν άλλο δρόμο για τον λαό και την χώρα: τον δρόμο του τέλους των μνημονίων και της λιτότητας και την εφαρμογή μίας άλλης, ριζοσπαστικής, φιλολαϊκής πολιτικής που θα αποτελέσει και διέξοδο από την κρίση. Προτείνει ένα συμπαγές ριζοσπαστικό μεταβατικό πρόγραμμα που βασίζεται στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας και αναφέρεται στο τώρα κι όχι στο άγνωστο μέλλον. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει:
-την κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ισοπεδώνουν το λαό και την κοινωνία, κατεδαφίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, γεννούν ανέργους, κλείνουν επιχειρήσεις και οδήγησαν και οδηγούν την χώρα στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης
-την διαγραφή του τουλάχιστον μεγαλύτερου μέρους του χρέους και στάση πληρωμών του, ενός χρέους που είναι ταξικό, παράνομο και μη βιώσιμο και που φορτώθηκε στις πλάτες του λαού προκειμένου να κερδοφορούν οι τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο.
-την εθνικοποίηση και τον δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος αλλά και όλων των στρατηγικών επιχειρήσεων της χώρας.
-την επανάκτηση της εθνικής νομισματικής και οικονομικής πολιτικής
-το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και την προστασία της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων αγαθών
-την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση υπέρ του λαού και του τόπου.
Είναι φανερό λοιπόν ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος προϋποθέτει κι απαιτεί την έξοδο από την Ευρωζώνη και τουλάχιστον την ρήξη και την σύγκρουση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί σήμερα να εκφράσει κατά πολύ τον κόσμο του ΟΧΙ και να συνενώσει όλους αυτούς που αρνήθηκαν να υποταχθούν και να σκύψουν το κεφάλι, που έδωσαν μάχες στις κινηματικές διαδικασίες των προηγούμενων χρόνων, που πάλεψαν μέσα στους αντιμνημονιακούς αγώνες, που μάτωσαν κυριολεκτικά όντας υποκείμενα της μνημονιακής βαρβαρότητας και που αρνήθηκαν, βουλευτικές έδρες, υπουργικά γραφεία και θέσεις στον κρατικό μηχανισμό γιατί αρνούνται να συμμετέχουν και να συναινέσουν στην συνεχιζόμενη καταστροφή του λαού και της χώρας.
Την Κυριακή που έρχεται δεν ψηφίζουμε το παλιό ή το νέο, δεν ψηφίζουμε για τις ρωγμές και τα «παράλληλα ισοδύναμα», δεν ψηφίζουμε για πρωθυπουργό! Ψηφίζουμε για την ζωή μας, για την ζωή των παιδιών μας, για την ζωή του λαού μας και της χώρας μας.
Ψηφίζουμε Λαϊκή Ενότητα! Γιατί το ΟΧΙ είμαστε εμείς, το ΟΧΙ είναι εδώ και θα νικήσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου