Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Περιοδεία και συνέντευξη τύπου του Αντώνη Νταβανέλου στην Άρτα


«Ο Αρτινός λαός να χαλάσει το παιχνίδι που έχει στηθεί»
Στην Άρτα περιόδευσε χθες, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας και υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας, Αντώνης Νταβανέλος, ο οποίος κάλεσε τον Αρτινό λαό να απαντήσει ηχηρά στις εκλογές της Κυριακής για να «χαλάσει το παιχνίδι που έχει στηθεί με μια δυνατή φωνή ενάντια στο μνημόνιο, ενάντια στη λιτότητα και την υποδούλωση στους δανειστές».
Ο κ. Αντώνης Νταβανέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ στο χώρο των γραφείων της ΛΑΕ Άρτας, πλαισιωμένος από τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος για την Άρτα, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ζούμε μια πρωτοφανή προεκλογική περίοδο. Δεν είναι μόνο πως πρόκειται για πολύ μικρή και πολύ ταχεία, αλλά ότι έχει και κρυμμένα μυστικά. Το πρώτο είναι ότι τα κόμματα που βλέπουμε να επιδίδονται σε κοκορομαχίες στα κανάλια καθημερνά, έχουν συμφωνήσει στο πρόγραμμα και στα κρίσιμα θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Ανάμεσα στον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ το πρόγραμμα είναι δεδομένο. Είναι αυτό που υπογράψανε μαζί στη Βουλή. Είναι το μνημόνιο 3 και το πρόγραμμα αυτό ανοίγει την προοπτική της κυβέρνησης ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις που θα δούμε να ξετυλίγεται την επομένη των εκλογών.
NTABANELOS ANTONHS LAE 2015 SEPTEMBRIOSΈνας δεύτερος στόχος είναι να εγκαταστήσουν μια καταθλιπτική κυριολεκτικά μνημονιακή συναίνεση μέσα στην επόμενη Βουλή. Αυτές οι εκλογές γίνονται για να συντρίψουν την αντιμνημονιακή φωνή που στην αρχή με τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια με τη συγκρότηση της Λαϊκής Ενότητας, περιλαμβάνοντας και ευρύτερες δυνάμεις. Γι’ αυτό η ΛΑΕ δέχεται αυτή τη στιγμή χτυπήματα εκ των οποίων τα περισσότερα είναι κάτω από τη ζώνη και θα έπρεπε να αποφεύγονται διότι δεν έχουν αποτέλεσμα. Η χθεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα δείχνει ότι η ΛΑΕ έχει όλες τις δυνατότητες να χαλάσει το παιγνίδι που έχει στηθεί. Να είναι μια δυνατή φωνή στην επόμενη Βουλή ενάντια στο μνημόνιο, τη λιτότητα και την υποδούλωση στους δανειστές».
Ο ίδιος άσκησε οξεία κριτική στο γεγονός ότι όλα τα μεγάλα κόμματα προσπαθούν να βγει όλη η προεκλογική περίοδος χωρίς να γίνει καθόλου κουβέντα πάνω σ’ όσα το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει, και πρόσθεσε: «Προειδοποιούμε όλους ότι το μνημόνιο δεν είναι μια ακόμη οικονομική συμφωνία, αλλά ένα πακέτο μέτρων τα οποία θα είναι πάρα πού σκληρά για τους εργαζόμενους, για τους αγρότες, για τις λαϊκές δυνάμεις για τους φτωχούς», είπε και κάλεσε τον κόσμο να υπερψηφίσει τη Λαϊκή Ενότητα προκειμένου να υπερασπίσει το μισθό, τη σύνταξη, το δημόσιο σχολείο και τον εαυτό του από μια φοροεπιδρομή που δεν θα έχει προηγούμενο, καταψηφίζοντας όπως είπε τα κόμματα που στήριξαν το μνημόνιο 3».
Σε ότι αφορά το κέντρο της πολιτικής της Λαϊκής Ενότητας, όλο το επόμενο διάστημα ο κ. Νταβανέλος τόνισε: «Θα έχει τους αναγκαίους αγώνες για να ανατρέψει το μνημόνιο 3 και να ανατρέψουμε όποιο συνδυασμό δυνάμεων στηρίζει αυτό το μνημόνιο».
Αναγκαία η σύγκρουση 
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η ανατροπή της λιτότητας δεν μπορεί να γίνει μέσα στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι «Εμείς έχουμε ξεκάθαρο ότι για προστατέψουμε τον λαό μας πρέπει να έρθουμε σε σύγκρουση με τις ευρωηγεσίες, με τα όρια αντοχής του ευρώ και να επιμείνουμε σε μια πολιτική που θα λογοδοτεί στις ανάγκες των ανθρώπων κι όχι των δανειστών».
Στο ερώτημά μας σχετικά με το γιατί να εμπιστευθεί μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός ένα κόμμα που λέει ότι θα καταργήσει το μνημόνιο όταν το έπραξε ήδη δυο φορές σε ΝΔ μετά τα Ζάππεια και σε ΣΥΡΙΖΑ μετά τη Θεσσαλονίκη, απάντησε πως «για τη ΝΔ και τον Αντ. Σαμαρά η κωλοτούμπα ήταν απολύτως δεδομένη γιατί είναι κόμμα ζυμωμένο με τα τραπεζικά συμφέροντα και μια απολύτως νεοφιλελεύθερη πολιτική», ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα είπε «Η στροφή του Αλ. Τσίπρα πάτησε πάνω σε μια μεγάλη αδυναμία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να συνδέσει τη δέσμευση της πάλης ενάντια στη λιτότητα, της πάλης ενάντια στα μνημόνια που είχε πάρει απολύτως καθαρά, με την ευρωστρατηγική που είχε η συγκεκριμένη ομάδα και την αυταπάτη ότι αρκεί μια πολιτική νίκη στην Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια θα δώσει τη θέση της σε μια διαπραγμάτευση μέσω της οποίας θα ήταν εφικτός ένας έντιμος συμβιβασμός. Και τελικά αποδείχθηκε ότι με τη διαπραγμάτευση και τη συναίνεση με τις Ευρωηγεσίες δεν μπορεί να προκύψει αποτέλεσμα. Χρειάζεται ρήξη με το σημερινό ευρω-οικοδόμημα και εμείς είχαμε προειδοποιήσει για αυτή την κατάληξη από πολύ νωρίς, Από τις 20 Φλεβάρη λέγαμε ότι η διαπραγμάτευση έτσι όπως γίνεται χωρίς μονομερείς ενέργειες, χωρίς να σπάσει τον συσχετισμό στο εσωτερικό της χώρας και να δημιουργήσει τετελεσμένα αντιμνημονιακά θα κατέληγε σε τραγωδία». Επ ‘αυτού ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σήμερα ο Αλ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει όλους όσους μετέχουν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για «τήρηση της συμφωνίας», καταλήγοντας: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ζυμωμένο με τους αντιμνημονιακούς αγώνες δεν θα ακολουθήσει σε αυτή την κατρακύλα».
Χρειάζεται στήριξη του κόσμου 
Στο υποθετικό ερώτημα για αυτοδυναμία στη ΛΑΕ και τι αυτή πρόκειται να πράξει την επόμενή ημέρα των εκλογών, ο κ. Νταβανέλος απάντησε: «Κάνουμε αυτό ακριβώς που έχουμε δεσμευτεί. Με μονομερή ενέργεια καταργούμε τα μνημόνια, με μονομερή ενέργεια εθνικοποιούμε τις τράπεζες. Σταματάμε την απίστευτη διαρροή κεφαλαίων που οργανώθηκε από τα πάνω χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τις τράπεζες. Οργανώνουμε την οικονομία και την κοινωνία και για να το πετύχουμε συγκρουόμαστε με το ευρώ και για να το πετύχουμε δρομολογούμε την επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα που θα μπορέσει μέσα σε αυτό το πλαίσιο να χρηματοδοτήσει τη μεγάλη στροφή που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και ο κόσμος».
-«Πότε την οργανώνετε αυτή τη στροφή;» ήταν το ερώτημα που αντιτείναμε και η απάντηση του ιδίου έχει ως εξής: «Παράλληλα και ταυτόχρονα με όλα αυτά τα μέτρα που σας είπα. Δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο παρά το βασικό που είναι η πολιτική απόφαση και η στήριξη από τον κόσμο. Και ο κόσμος φάνηκε πολύ γενναιόδωρος απέναντι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας δυο μεγάλες νίκες, στις 25 Γενάρη και στο δημοψήφισμα. Ο κόσμος έδειξε ότι αυτή την κατεύθυνση την περιμένει, την προσδοκά και θέλει να τη στηρίξει».
Όσο για την διασφάλιση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Νταβανέλος είπε: «Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταθέσεων έχει βγει στο εξωτερικό χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανείς και στην πραγματικότητα εκείνες που μένουν στην Ελλάδα είναι των λαϊκών οικογενειών σε πάρα πολύ μικρά ποσά. Και είναι εντυπωσιακό να μας λένε ότι εκείνοι που έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό αν γυρίσουμε σε άλλο εθνικό νόμισμα θα έρθουν να αγοράσουν κοψοχρονιά τα πάντα. Αυτό το κομμάτι του πληθυσμού που πλούτισε ασύστολα θα έχει να αντιμετωπίσει σε μια τέτοια προοπτική τη βαριά φορολόγηση αφενός και αφετέρου πλέον τους μηχανισμούς ενός κράτους που θα λογοδοτεί στον κόσμο και γι’ αυτό θα είναι πολύ σκληρό απέναντι σε τέτοια πράγματα...».







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου